Menu
Wat is een ‘trigger’?

Wat is een ‘trigger’?

12 augustus 2021 - Leestijd 3 minuten
Wat is een trigger eigenlijk? Hoe kan het dat je door iets getriggerd wordt? Wat betekent dat precies? Welk mechanisme zit daar achter? En hoe raak je ervan af?

De vertaling van het Engelse to trigger is: doen afgaan, in beweging brengen, ontketenen. Wij verstaan onder triggeren meestal uitlokken. Iets, een gebeurtenis, raakt je zodanig – triggert je, dat je erdoor verandert, in een andere gevoelstoestand terechtkomt. Het ene moment ben je nog je eigen opgewekte zelf, een tel later voel je je slecht – verdrietig of misselijk bijvoorbeeld. Dat gebeurt plots en ongewild, je hoeft er niets voor te doen, het gebeurt ‘automatisch’, onbewust, als vanzelf.

Vanwaar komt zo’n plotse en onverklaarbare verandering in je gevoel?

Een voorbeeld. Een vrouw wordt aangerand door een man met een rode pull en een naar bier stinkende adem. Wat het onderbewuste van die vrouw op het moment van de aanranding registreert en associeert met gevaar en angst, daarin liggen haar latere ‘triggers’. Misschien krijgt ze een hekel aan rode kleren, of overvalt haar een beklemmend gevoel telkens ze gaat shoppen – vanwege de vele mannen op straat, of de rode kleren in de winkelrekken. Het kan ook zijn dat ze niet lang kan kijken naar iets wat rood is, en ze daardoor rode lichten ‘moet’ negeren. Of dat ze plots een drang voelt om te flirten met onbekende mannen op café – omdat het haar deugd doet zelf de regie van de avond in handen te hebben.

Al deze reacties worden uitgelokt door triggers: de kleur rood, de bierlucht, het gevoel van (on)macht. Allemaal dingen die naar de oorspronkelijke gebeurtenis verwijzen, de oorspronkelijke gebeurtenis weer dichterbij brengen. Een trigger is als een uitroepteken: het zegt “Let op! Je bent net als toen weer in gevaar!” Zo activeert een trigger een specifieke, ten tijde van het trauma geïnstalleerde, automatische reactie.

Terzelfdertijd herbergt elke trigger echter ook een kans op genezing, een mogelijke overwinning van het oude trauma. Want, elke keer je je ongegrond bedreigd voelt, je overdreven angstig, of onverklaarbaar boos of verdrietig bent, bestaat de mogelijkheid dat je deze oude reacties herkent, en op een goede manier achter je kan laten, los kan laten.

Hoe doe je dat, oude reacties en gevoelens loslaten?

1) Ga op zoek naar de triggers: wat gebeurt er eigenlijk, wat precies brengt me van slag? Observeer jezelf en analyseer zo goed mogelijk wat er gebeurt. 

2) Wees je ervan bewust, steeds weer, dat het om oude gevoelens in nieuwe situaties gaat. Train je inzicht hierin.

3) Haal de twee situaties, oud en nieuw, ook in je beleving uit elkaar. Gevoelens, gedachten, lichamelijke sensaties – zoek de verschillen tussen de twee situaties, bestudeer ze, neem ze in je op, ‘beleef’ ze.

Als je je triggers leert ontcijferen kan je wat er in het verleden gebeurde beter scheiden van wat je in het heden voelt. En voorkomen dat wat je ooit hebt meegemaakt je toekomst gaat bepalen.

En tenslotte: als je de link tussen gisteren en vandaag niet vindt, als je last hebt van iets of vanalles en je geraakt er zelf niet uit, of als je de confrontatie met je triggers liever niet alleen aangaat, vraag dan hulp, professionele hulp. Je hoeft het niet allemaal alleen te kunnen.

profiel foto van Ybe Casteleyn

Ybe Casteleyn

Met méér dan 15 jaar ervaring als trauma-expert draagt Ybe ontelbare verhalen van mensen in nood bij zich. Veel therapiesessies, interventies, oefeningen en uitkomsten – goede en minder geslaagde – zijn in haar geheugen gegrift. Hierover schreef ze het boek: ‘Sterker worden waar het pijn doet’.

Ze werkt in verschillende contexten, met diverse soorten trauma’s: mensen die door hun verleden achterna gejaagd worden, overlevenden van kindermisbruik, vluchtelingen en asielzoekers, slachtoffers van ongelukken en misdaden, enz.

Tegenwoordig verzorgt ze trauma- en slachtofferhulpopleidingen aan vroedvrouwen, psychologen, van spoeddienstmedewerkers tot HR-managers en directies van NGO’s en bedrijven.

Ze studeerde moraalwetenschappen, integratieve psychotherapie, is familiemediator en heeft zich gespecialiseerd in opstellingen en psychotraumatologie. Ybe is o.a. gastdocent aan de VUB (Vrije Universiteit Brussel) en oud-lid van de RvB van het Belgisch Instituut voor Psychotraumatologie.

Meld je aan en volg de eerste module van ieder programma. Je maakt kosteloos kennis met het platform.

Gratis toegang tot de eerste module